Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Кіберполіція Сумщини розслідує вже 25 справ щодо інтернет-шахраїв
Кіберполіція Сумщини розслідує вже 25 справ щодо інтернет-шахраїв Печать
Автор Админ   
13.07.2022 г.



Протягом поточного року до поліції в Сумській області надійшло 283 звернення громадян за фактами інтернет-шахрайств. Наразі за вказаними фактами проводиться розслідування у 25 кримінальних провадженнях по 170 фактам вчинення шахрайських дій.

Найбільш розповсюдженими видами інтернет-шахрайств на сьогодні є: шахрайства під виглядом купівлі-продажу товарів на відомих інтернет-майданчиках та в соцмережах; шахрайства з використанням фішингових посилань; надсилання повідомлення про нібито заблокування картки потерпілого.

Щоб не стати жертвою інтернет-злочинів, перш за все:

- потрібно бути обачними та уважними під час спілкування з невідомими особами по телефону та в мережі Інтернет;

- не потрібно нікому повідомляти сумнівні коди авторизації, які надходять у вигляді СМС повідомлень;

- у випадках купівлі товарів, не перераховувати наперед грошові кошти;

- не переходити за сумнівними посиланнями, які надходять на електронну пошту та у вигляді СМС повідомлень чи в месенджерах.

Пам’ятайте, що співробітники банків та інших установ ніколи не запитують СVV код вказаний на картці, ПІН-код картки, термін дії картки, суму поповнення та зняття грошових коштів з карткових рахунків. У випадку виникнення якихось сумнівів краще перетелефонувати на гарячу лінію банку для уточнення інформації.

У випадку, якщо ви все ж стали жертвою інтернет-шахрайства, необхідно звернутися за телефоном 102 чи безпосередньо до територіальних підрозділів поліції.

В кіберполіції створено сервісну службу, де кожна особа може здійснювати вчасну комунікацію з представниками служби, звернутися за допомогою у разі необхідності, чи отримати консультацію з питань, які відносяться до сфери діяльності кіберполіції. Саме завчасне повідомлення про вчинення злочинів в переважній частині випадків є запорукою успішного їх попередження та розкриття.

Крім того, кожен громадянин може залишити своє повідомлення на офіційному сайті Кіберполіції https://cyberpolice.gov.ua/ у розділі «Зворотній зв’язок». У якому необхідно заповнити запропоновану форму і дане повідомлення буде розглянуте у найкоротший строк в межах діючого законодавства. В даному випадку із заявником невідкладно зв’яжуться самі працівники поліції та проінструктують, щодо подальшого порядку дій.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg