Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow ООН вперше вшанувала високими нагородами лікарів - ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС
ООН вперше вшанувала високими нагородами лікарів - ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС Печать
Автор Админ   
12.07.2022 г.



На всій земній планеті людство запам`ятало дату, коли сталася ядерна катастрофа на ЧАЕС.

Через 30 років після катастрофи Генеральна асамблея ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам`яті жертв Чорнобиля.

   Ця подія – нагадування людству про небезпеку використання атомної енергетики, про мужність і героїзм ліквідаторів наслідків аварії Чорнобильської трагедії, про руйнівні наслідки, які ця катастрофа нанесла довкіллю та людям.

   На сьогодні до зони радіоактивного забруднення, згідно державного реєстру віднесено дві тисячі, двісті дев’яносто три населені пункти. У сімдесят чотирьох районах (до адмін. реформи) – дванадцять областей України, де проживає приблизно три мільйони чотириста п`ятдесят сім тисяч людей.

   Але в яких умовах радіаційної безпеки проливають наші громадяни сьогодні ніхто нам не дасть відповіді, оскільки ця проблема не досліджена на державному і науковому рівні. На сьогодні стан здоров`я наших громадян у радіаційно – регресивних населених пунктах за кількістю захворювань посідає одне з найвищих показників, порівняно з екологічно – чистими містами Європи.

   Ми висловлюємо щиру подяку мед. персоналу клінік Національної академії медичних наук України, та наших обласних диспансерів радіаційного захисту населення, які розташовані у містах Києві, Харкові, Сумах, Львові, Тернополі, Луцьку, Вінниці, Рівному, в яких пройшли чергове обстеження, лікування та реабілітацію чотири мільйони сто п`ятдесят три тисячі потерпілих груп населення. Із них – сто тридцять сім тисяч – ліквідатори Чорнобильської катастрофи.

   Велика пошана медичним працівникам тих установ, які доклали великих зусиль для зцілення 

героїв – ліквідаторів, та жителів радіаційно – забруднених територій України.

   Виступаючи з нагоди 30 – х  роковин Чорнобильської катастрофи, під час своєї доповіді на Генеральній асамблеї ООН, генеральний секретар пан Гі Мун вперше визнав мужність медичних працівників всіх рівнів, які надали невідкладну допомогу потерпілому населенню у зоні Чорнобильського лиха. Саме генеральним секретарем ООН була запропонована міжнародна медаль ,, Медпрацівник Чорнобильської катастрофи – За Заслуги”.

   29 червня 2022 року в Центральному будинку профспілок у Києві були запрошені визначні вчені – академіки НАМН України та медичні працівники радіаційних диспансерів, які здебільше мають статус учасників ліквідації аварії на ЧАЄС, з різних регіонів України.

   При цьому були запрошені військові лікарі – ліквідатори міністерства Оборони України та медичної служби СБУ. В цілому було нагороджено 77 медичних працівників – ліквідаторів цих установ міжнародною відзнакою ООН, які будуть занесені у Всесвітню блакитну книгу ООН мужності і слави.

   Вказані медалі під оплески присутніх вручив Олексій Рижков – координатор міжнародних Чорнобильських програм ООН, ветеран миротворець ,, Блакитні берети ООН”, військовий учасник ЛНА на ЧАЄС, який глибоко вивчив на міжнародному рівні проблеми ядерної Чорнобильської катастрофи, та запропонував для втілення міжнародні програми спільного впровадження. Далі наші громадяни потерпілих регіонів чекають коли припиниться російська руйнівна агресія на півдні України, та відновиться повноцінне життя на радіаційно – забруднених територіях.

   Воєнні медики, що залишились м.Ромни, Липова Долина, Шостка, Білопілля, Лебедин, які чекають своїх нагород, але місцеві адміністрації вчасно не зробили відповідні подання на цих героїв.

                  Проект військово – медичний щит Чорнобиля:

Вчений – хірург, військовий ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС співробітник інституту загальної та невідкладної хірургії НАМН України м.Харків  Хащина Василь Олексійович.

Демиденко Віктор Іванович лікар терапевт Конотопської ЦРЛ, 

військовий ліквідатор учасник ЛНА на ЧАЕС.

Рябіченко Генадій Георгієвич лікар терапевт УЗ,І – диагностики Недригайлівської ЦРЛ - військовий ліквідатор учасник ЛНА на ЧАЕС.

Чернишева Світлана Олександрівна медичний директор Сумського Обласного диспансеру радіаційного захисту населення працює з 1996р. і прийняля велику кількість уч. ЛНА на ЧАЕС.

Рижков Олексій Федорович військовий ліквідатор учасник ЛНА на ЧАЕС.

ImageImageImage 


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg