Головна
Суд оголосив вирок окупанту Шишимаріну, який вбив українця у Чупахівці Печать
Автор Редактор   
23.05.2022 г.



У Києві суд оголосив перший вирок російському військовому: 21-річного сержанта Збройних сил РФ Вадима Шишимаріна, який вбив цивільного українці на Сумщині, засудили до довічного ув’язнення. 

Російському військовому Вадиму Шишимаріну 21 рік. Він служив у 4-й танковій Кантемировській дивізії ЗС РФ (Московська область). Був командиром відділення.

Слідство встановило, що цей 21-річний чоловік 28 лютого 2022 року вбив беззбройного мешканця смт Чупахівка Сумської області Олександра Шеліпова.

"Перед цим колону, в якій був сержант Шишимарін розбили ЗСУ. Втікаючи, він зі ще чотирма співслужбовцями обстріляли з автоматів приватний автомобіль та заволоділи ним. На вкраденій машині з пробитими ними ж колесами загарбники заїхали в село. Дорогою побачили чоловіка, який повертався додому і говорив по телефону. Один із військових наказав сержанту вбити цивільного, щоб він не повідомив про них українським захисникам. Той здійснив декілька прицільних пострілів через відкрите вікно автомобіля із автомата Калашникова у голову 62-річного потерпілого. Чоловік помер на місці всього в декількох десятках метрів від свого будинку", – розповіли в прокуратурі.

Згодом Шишимарін потрапив у полон. Його ідентифікували за допомогою системи розпізнавання облич, яку надали Україні західні партнери.

Наразі Шишимарін перебуває під вартою. Прокурорами і слідчими СБУ зібрано достатньо доказів його причетності до порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України. За ці дії йому загрожувало від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

В ОГП зазначають, що це перший військовослужбовець із Росії, який постав в Україні перед судом за вбивство цивільного після вторгнення військ РФ.