Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Район arrow ДЕВ`ЯТЬ МІСЯЦІВ НАПРУЖЕНОЇ РОБОТИ
ДЕВ`ЯТЬ МІСЯЦІВ НАПРУЖЕНОЇ РОБОТИ Печать
Автор Прапор Перемоги   
03.12.2005 г.
Після тривалого відрядження з Києва повернувся і приступив до роботи голова райдержадміністрації І. С. Шарай. Ігор Станіславович провів прес-конференцію для місцевих ЗМІ, на якій також були присутні: заступник голови райдержадміністрації А. І. Савченко, керівник апарату райдержадміністрації К.Ю. Діброва, начальник відділу у справах сім`ї та молоді В.Д.Сітало, заступник начальника управління економіки О.О.Горват, працівник відділу освіти О.О.Литовченко та деякі керівники районних організацій політичних партій.

Перед початком прес-конференції І.С.Шарай поділився своїми враженнями від перебування на Майдані Свободи, де проходили урочистості з нагоди першої річниці Помаранчевої революції. За його словами, телеканали показали дуже мало з того, що відбувалося на Майдані. Зокрема, коли Президент України В.А. Ющенко і лідер БЮТу Ю.В.Тимошенко говорили про об'єднання зусиль, величезний натовп людей то сприйняв з особливим піднесенням. До речі, людей було значно більше, аніж торік.

Правда, на зміну ейфорії до частини населення прийшло деяке розчарування, що викликане, як вважає Ігор Станіславович, тим, що «хочеться відразу всього і багато». Коли пояснюєш людині, скільки позитивного за невеликий проміжок часу новою владою зроблено, то людина змінює свою думку. Хоча нерідко зауважує, мовляв, чому ту чи іншу особу не посадили за грати? Але ж Україна заявила про себе, як правова, демократична держава, а звідси и висновок про те, що долі людей, які відступилися від норм закону, має вирішувати суд, а не політичні лідери.

І.С. Шарай був присутнім у столиці на одній з нарад, яку проводив Президент України В.А. Ющенко, і відмітив; що був приємно вражений високим рівнем діловитості, конкретності розгляду питання.

Прес-конференція стосувалася загалом підсумків роботи району за 9 місяців. Саме за цей відрізок часу район зайняв друге місце в області. То почесно, бо місця визначались за багатьма показниками.

Чим можемо похвалитись? Позитивні тенденції маємо у різних галузях. Зокрема, трудівники села посіяли озимих на 84% запланованих площ, тоді як в інших районах - на 45%, бо боялись ризикувати сіяти під час посухи. Навіть обласне управління сільського господарства не рекомендувало сіяти багато. Ризик охтирчан себе виправдав. Зараз посіви знаходяться у задовільному стані. Погодні умови сприяють їх розвитку. Є впевненість, що 95% посівів перезимують належним чином. Єдине, що нас тепер лякає - міцні морози.

Керівники наших сільгосппідприємств, незважаючи на дорожнечу пального, підготували під цукрові буряки 2600 гектарів, що на 650 га більше минулорічного показника. Нам важливо збільшити виробництво буряків аби була змога запустити в дію Чупахівський цукрозавод. Усі розмови про те, що його «розтягнуто» - не відповідають дійсності. На металобрухт вивозиться лише застаріла техніка, що не буде використовуватися у технологічному циклі. На цукрозаводі все збережене. Електродвигуни передані на зберігання до складу, щоб їх не викрали. Завод охороняється, в.о. директора забезпечує збереження обладнання.

Літо було посушливим, але поголів'я великої рогатої худоби, свиней, овець зростає. Середньодобовий надій молока від корови на 1 кг більше минулорічного показника, що свідчить про створення належної кормової бази. З`являються підприємці, які купують теличок і готові займаютись тваринництвом, що є позитивним фактором.

Охтирський район лідирує у плані створення нових робочих місць.

Річне завдання вже перевиконане. Набуває подальшого розвитку підприємництво. Лише у цьому році ряди підприємців зросли на 84 чоловік. Райдержадміністрація стимулює людей, які стають на шлях малого бізнесу, створюють робочі місця для себе та інших. Податковий тиск на них зменшено, особливо це стосується осіб, які займаються вирощуванням та переробкою сільгосппродукції.

І.С. Шарай відповів на ряд запитань журналістів та керівників партійних організацій. Зокрема, йшлося про стан транспортного і торговельного обслуговування населення. До деякої міри мешканці села самі ускладнюють ситуацію, коли за товарами їздять до міста, хоча їх можна придбати у місцевій крамниці. Працювати на збиток підприємці не будуть, тому виникають проблеми.

Говорилося про ситуацію з орендою земельних паїв в Олешні, Рибальському. Вперше прозвучала інформація про те, що харківські інвестори готові вкласти гроші у розвиток КСП ім.Муратова. У приклад наводився Довжик, де мешканці села, довіряючи новому керівнику господарства, власними коштами кредитували посівну. Довжичанам прийшов на допомогу і ЗАТ «Сад». Цей приклад свідчить, що не завжди інвестора треба шукати за тридев'ять земель.

Стосовно кооперації, то її стан у районі тяжкий (відновили роботу 5 магазинів), як і загалом в області. Взято курс на відродження кооперативної торгівлі.

Певний інтерес присутніх викликало питання газифікації. На цю тему розмовляли голова райдержадміністрації І.С. Шарай та його заступник А.І. Савченко. У нинішньому році на газифікацію населених пунктів витрачено 1422 тис. грн, тоді як минулого року - 63 тис. грн. За бюджетні кошти будувалися підвідні газопроводи, а подекуди і вуличні. У Хухрі, Сонячому і Комишах споруджено топочні, які забезпечують теплом школи. Це - найкращий результат в області. За прикладом охтирчан працюватимуть відтепер і в інших районах.

На газифікацію Олешні направлено додатково 100 тис.грн. До 25 грудня кошти має освоїти ПП «Лімік». До нового року очікуються надходження додаткових коштів для введення в дію газопроводів у Новопостороєному - 50 тисяч, у Бакирівці - 100 тисяч, Ясеновому -50 тисяч, Кудрявому - 100 тисяч грн. Звичайно, можуть виникнути труднощі з фінансуванням, але райдержадміністрація робить все від неї залежне, аби ці гроші одержати і забезпечити сільським мешканцям більш комфортні умови життя і побуту.

Водночас І.С.Шарай звертав увагу на необхідність пошуку альтернативних джерел опалення приміщень, адже газ може подорожчати. Ось у Польщі широко використовують буре вугілля, хоч за якістю воно гірше нашого українського вугілля. У Прибалтиці переходять на виробництво брикетів з відходів лісу, торфу, соломи.

Мимоволі розмова зайшла про ліси. З 1 січня у нашій області планується запровадити експеримент у лісовій галузі з тим, щоб рубку і переробку лісу передати підприємствам чи підприємцям. Лісгоспи ж, займатимуться збереженням, охороною і розведенням лісу.

І.С. Шарай розповів, що Лутищанська сільська рада має свою ділянку лісу, може ним розпоряджатись. Можливо, дехто теж може піти цим шляхом. Керівник Охтирської районної організації Народного руху І.М.Білковськии говорив, що нині надто дорого коштує настелити підлогу в сараї, що хвилює багатьох селян.

На прес-конференції йшлося й про стан доріг, 85% яких потребують ремонту. Очікується, що наступного року дорогам буде приділено належну увагу, і в першу чергу до Олешні і Грінченкового.

Присутні на прес-конференції висловили деякі запитання з приводу початку виборів до Верховної Ради та місцевих рад. Ігор Станіславович запевнив, що райдержадміністрація втручатись у виборчий процес не буде. Її завданя - технічне забезпечення виборів, бо у державі політика від виконавчих органів влади відокремлена. Сам він -позапартійний. Щодо можливого висунення на якусь посаду відповів, що такі пропозиції надходили, але з цим він ще не визначився...

Василь ЗАІКІН.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg