Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Королівський пряник
Королівський пряник Печать
Автор ГородА   
21.02.2022 г.



- Ох і пахне на всю школу! – дивувалися вчителі й учні… Запашні аромати линули із кабінету іноземних мов, який того дня перетворився у «Майстерню солодощів».

14 лютого у ЗОШ № 6 школярі творили свято. Режисером, сценаристом і автором творчого процесу була відома охтирська майстриня Світлана Бєлік.

День святого Валентина став не просто днем закоханих, а справжнім і несподіваним святом творчості і добра. 

МАЙСТЕРНЯ СОЛОДОЩІВ

Тож, кабінет іноземних мов. У ньому на всю стіну величається королівський палац, великий годинник відраховує час, а посеред класу – зіставлені до купи парти перетворилися на поле діяльності для маленьких майстрів-чарівників. На білосніжній скатертині чекають мішечки з різноманітними прянощами, креманки з рожевими й червоними сердечками, палички кориці, цупкий корінь імбиру, серветки із художніми підказками…

Заходить перша учасниця майстерки – Улянка. І в неї виривається радісний захват: 

- О, нічого собі! Як цікаво! 

Всі інші щасливчики теж були приємно здивовані - що ж на них чекає на такому дивному уроці?

- Починаємо з радості, - говорить головна майстриня і заспокоює дітей, яким не терпиться все швидше дізнатись.

Світлана Анатоліївна повідомляє дітям про день святого Валентина, і пропонує своїм підопічним зробити сувеніри своїми руками. Пряники  вже чекають, щоб їх розмалювали.

- А для початку з’ясуємо, що значить «пряник», чому саме так його назвали?

- Тому що в них є прянощі! -  відразу вгадали діти.

- Так, так, ось вони – чебрець, червона рута, м’ята – це з наших городів, лісів та степів. А кориця, імбир, ваніль  - це вже заморські трави.

Пряники пекли з давніх-давен і на сьогоднішній день існують сотні рецептів пряників: медові, імбирні, різдвяні, великодні… У кожної країни свої традиційні рецепти, в Англії – імбирні, у нас – коники й панянки. В Україні з 9 століття пекли таке святкове печиво.

СТВОРЕННЯ СОЛОДКОГО СУВЕНІРА

Спочатку потренувалися на паперових сердечках, а потім з деякою бентежністю взялися розмальовувати цукровою глазуркою «сердечні» пряники. Дітям допомагали вчителі, заспокоювали, підправляли. Та діти – ще ті художники, дехто розходився і розмалював декілька пряників. Поки вправлялися, цукрова глазур підсохла і можна свій витвір мистецтва покласти у білосніжний святковий пакунок. Подарунок готовий.

- Аж настрій піднявся! – поділилася радістю Віка.

- Та це ж просто королівський пряник вийшов! – похвалився Максим.

- А яка смачна глазур, - говорить Соня і жмуриться від задоволення.

Так було 14 лютого у «Майстерні солодощів» біля Біг-Бену і королівського палацу, що в кабінеті іноземних мов ЗОШ №6. Солодку казку створила добра фея Світлана Анатоліївна. За що всі учасники процесу були їй вельми вдячні. І вже запитують, коли наступний майстер-клас?

Валерія Бакуліна

 


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg