Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Місто arrow Охтирський десант на Харківському Вертеп фесті
Охтирський десант на Харківському Вертеп фесті Печать
Автор Админ   
26.01.2022 г.



15 січня вертепував Харків і з ним вся Україна. Цього року Вертеп фест відбувся вшосте. «Український клуб Охтирки» і друзі клубу також взяли участь у Вертеп фесті.

«Зараз у це важко повірити, але координатори фестивалю супроводжувалися великими сумнівами, чи «прийме» його Харків, а вже сьогодні місто не уявляє себе без колядок і вертепування в різдвяні свята… Саме відродження традицій є метою «Вертеп фесту», -  зазначила ОЛЕНА РОФЕ-БЕКЕТОВА, координаторка Всеукраїнського фестивалю вертепів.

Охтирчани, а точніше «Український клуб Охтирки» і друзі клубу також взяли  участь у харківському Вертеп фесті. Інакше не могло й бути. Бо саме відродження традицій українського народу є одною із головних напрямків його діяльності. 

Охтирчани уже вдруге брали участь у харківському Вертеп фесті. Минулого року фестиваль відбувся онлайн через карантинні обмеження. 

Тож повитягували зі своїх скринь хустки, платки, шалі, причепурили Різдвяну зірку, згадали колядки, щедрівки, взяли святковий настрій і на Харків. Приїхали найперші. Головна координатора Олена Рофе-Бекетова разом зі своєю командою із радістю привітали охтирчан. Було дуже приємно, що наш харківський координатор Єгор сказав, що він багато чув про Охтирку і назвав охтирські туристичні магніти.

Учасники святкової ходи зібралися на площі Конституції. І величний харківський майдан наче розцвів яскравими барвами традиційних уборів, заспівав колядками, щедрівками, загомонів радісними вітаннями друзів.

Колона колядників на чолі з військовим оркестром рушила по вулиці Сумській до театру опери та балету. Відчувалося свято і Харків радо вітав учасників фестивалю уздовж вулиці, з балконів будинків і різноманітних установ. Поліція була з народом, слідкувала за порядком. Нарешті дійшли до головної сцени «Вертеп фесту – 2022», встановленій на майданчику перед ХНАТОБом. Колядників зустрів оркестр Національної академії Національної гвардії України та привітали представники влади, культури і пані Олена Рофе-Бекетова. Всі разом заспівали «Ой радуйся, земле…». І це була ще одна мить радості і відчуття єдності з усіма українцями. Далі святковий концерт народних колективів Харківщини. А тоді колядки, щедрівки - по всьому Харкову, в різних місцях та установах.

Охтирчани надихнувшись участю у традиційному фестивалі, дозволили собі прогулянки святковим Харковом, кому що до вподоби. Харків вражає парками, розкішними декораціями, вечірньою ілюмінацією, простором торгово-розважальних центрів. Мандрівники відвідали площу Свободи, парк Шевченка, парк Горького, ТРЦ «Французький бульвар», фантастичний парк. 

ЛЮБОВ МУРАСТА, охтирчанка: «Яка краса, враження про Вертеп фест мене просто переповнюють. Мене запросили на фестиваль. А хустка в тебе є? І я згадала про неї, і про події 1991 року. Ми покидали Забайкалля. Мене проводжали всі колеги. Багато подарунків, серед них ікона Пресвятої Богородиці і велика біла хустка з китицями. Так вони й лежали досі у шухляді. І ось я її вперше одягла. Що я відчула на святі? Єдність з усіма. У мене всередині була радість, я відчувала радість скрізь, навколо себе, поряд з охтирчанами, з усіма учасниками, з харків’янами, які нас вітали звідусіль. А ще я згадала своїх колег із Забайкалля, той час невизначеності, незібраності – таке відчуття було в 1991-ому році. А вчора я відчула, що українці всі разом тут, у Харкові. Я – вся тут, я – українка!».

ОЛЕСЬ ШТЕФЧУК, харків’янин: «Радію, що були поруч!»

Валерія Бакуліна

ImageImage 


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg