Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Політика arrow Як обов'язкове введення касових апаратів вплинуло на звичайних покупців
Як обов'язкове введення касових апаратів вплинуло на звичайних покупців Печать
Автор Админ   
19.01.2022 г.



З нового року в кав’ярнях, магазинах раптово перестали працювати термінали. Розплатитись картою або за допомогою смартфону можна переважно в великих мережевих магазинах.  

У Держпродспоживслужбі та в Державній податковій службі України повідомили про системні скарги громадян на незабезпечення продавцями товарів можливості провести розрахунки за допомогою платіжних карток та банківських терміналів.

Що ж трапилось?

З 1 січня всі фізособи-підприємці на єдиному податку повинні були придбати касові апарати (реєстратор розрахункових операцій, РРО) або їх програмні аналоги (ПРРО). Використовувати термінал для безконтактної оплати без цього РРО не можна — інакше податкова випише штраф.

Маленькі магазини виявились неготовими запрограмувати свій товарний асортимент (особливо коли він великий) і підключити РРО, адже це додаткові витрати часу і коштів. А ФОПи і так переживають не найкращі часи через карантинні обмеження і економічну кризу, пов’язану зі зростанням цін на енергоносії.  

Але навіть ті підприємці, хто виявився готовий до використання РРО і терміналів, зіткнулися з технічними проблемами. Система не витримала навантаження і деякі програми на початку січня дали збій, продавці не могли користуватися терміналом та вели бухгалтерію письмово.

Схоже, підприємців не дуже лякають штрафи за відмову у безготівкому розрахунку. Який розмір штрафів.

Штрафи за відмову у безготівковому розрахунку:

штраф у розмірі 8500 грн застосовують до суб'єктів господарювання;

штраф 34-85 грн накладається на осіб, які здійснюють розрахункові операції, та від 85-170 грн – на посадових осіб.

Слід зазначити, що ці правила обов'язкові не для всіх. Виняток один - якщо підприємець працює в населеному пункті, де живе менше 25 тисяч осіб.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg