Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Громадська рада Охтирки пропонує податкові зміни
Громадська рада Охтирки пропонує податкові зміни Печать
Автор Админ   
10.01.2022 г.



На останньому засіданні громадської ради серед іншого обговорювалися питання штучного переведення підприємств. Коли бізнес реєструють у новому місці, хоча все працює, як і працювало - зовсім в іншому.

В результаті податки йдуть для підтримки бюджету, який не потерпає від діяльності даного підприємства. Інфраструктура, дитячі садочки і школи, навколишнє середовище і т.п. – на підтримку всього цього в гарному стані потрібні кошти. Однак, по волі керівника підприємства вони (у вигляді податків) можуть піти у будь-яке місто.

Отже, було підготовлено звернення, адресоване нардепу Миколі Задорожньому, меру Павлу Кузьменку та депутатам міськради, яке озвучила з трибуни під час сесії міськради Наталія Біленко, голова громадської ради.

Пропозиції змін до Податкового кодексу України щодо податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

Після того, коли на всій території Україна створилися територіальні громади нова адміністративно-територіальна основа вимагає більш справедливої моделі застосування фіскальних важелів. Податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) є одним з базових податків для наповнення бюджетів територіальних громад, оскільки «прив’язаний» до прикладання праці чи місця проживання фізичної особи і як наслідок сплати податку такою фізичною особою.

На даний час ПДФО сплачується до бюджетів не за фактичним місцезнаходженням суб’єкта господарської діяльності, а за місцем реєстрації центрального офісу.    

Податкова система повинна базуватися на певних принципах, один з яких – це стабільність і прогнозованість стосовно податків та зборів, але є ряд проблем відносно сплати ПДФО.

Перша проблема - внаслідок перереєстрації податкової адреси юридичної особи одні громади починають отримують надмірні доходи, в той час коли інші, на території яких і було згенеровано ці доходи, несуть втрати у вигляді тих самих недотриманих податків та зборів. 

Друга проблема – коли юридична особа має відокремлені підрозділи і здійснює справляння податку за місцем податкової реєстрації головного офісу. Такий стан речей явно не відповідає дійсній економічній ситуації в громадах та позбавлений економічного сенсу оскільки не відображає реального стану справ з господарською діяльністю в громаді та відповідно залучення трудових ресурсів. Як наслідок громади втрачають ресурси для розвитку, поліпшенню матеріально-технічної бази інфраструктури освітянських та медичних закладів які здійснюють свою діяльність для громадян ті їх сімей що проживають на території саме цих громад. 

Пропозиція полягає у тому, що сплата ПДФО повинна здійснюватися за місцезнаходженням юридичної особи та її відокремленого підрозділу, де фактично працюють фізичні особи - платники податку. При цьому передбачено, що до відповідного бюджету сплачується 100 відсотків податку на доходи, нараховані працівникам юридичної особи, її відокремлених підрозділів. 

Такий порядок сплати ПДФО буде відповідати принципам стабільності і прогнозованості стосовно податків та зборів, принципам соціальної справедливості та  більш справедливої моделі розподілу податкових надходжень, так як вони будуть спрямовані на розвиток матеріальної бази громад, де працюють та проживають фізичні особи – платники ПДФО.

В зв’язку з вищевикладеним Просимо Вас ініціювати зміни до Податкового кодексу України в частині принципів  сплати податку на доходи фізичних осіб.

Підготував Андрій Міхєєв


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg