Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Анатолій Тронь про освітні проблеми Охтирки
Анатолій Тронь про освітні проблеми Охтирки Печать
29.11.2021 г.



Про проблеми, з якими зіткнулися охтирські освітяни під час карантину, ми поспілкувалися з начальником відділу освіти Охтирської міської ради Анатолієм Васильовичем Тронем.  

Освітяни усіх закладів міста освоїли дистанційну форму навчання. Навчальний процес не зупинений. Однак, дітям вчитися онлайн набагато важче, ніж у рідному класі, у своєму колективі. Ми хочемо, щоб освіта повернулася у звичайний режим, - говорить Анатолій Тронь.

- Зроблено виключення для початкових класів. Дійсно,  учням 1-4 класів дуже важливо відвідувати школу, бо закладається фундамент для опанування новими знаннями. Із 17 листопада вони повернулись за парти. Будемо йти крок за кроком та моніторити ситуацію з захворюваністю.

Ми за те, щоб у звичний режим навчання якнайшвидше повернулися 10-11 класи. Старшокласникам треба готуватися до ЗНО. Від цього залежить їхнє подальше життя, кар’єра. Відділ освіти збирається повернутися до цього питання на наступному тижні. Безумовно, якщо не буде зростання захворюваності на коронавірус.

Якщо повернення учнів 1-4 класів у школи не спричинить стрибка захворюваності, логічно відновити навчання і в 5-11 класах. Вирішуватиме  комісія з ТЕБ і НС, ми тільки аргументуємо свою позицію. (Вже після розмови стало відомо що в Охтирці відновлено очне навчання в закладах загальної середньої та позашкільної освіти для учнів 5-11 класів з 22 листопада).

Припинилися змагання, конкурси. Чим дітям займатися у вільний час?

Дійсно, конкурсів поменшало. Але вони проводяться. Зараз стартує щорічне творче змагання «Подаруємо малятам безпечні новорічні свята». Запрошую юних художників прийняти у ньому участь. Конкурс проводиться в 9-ий раз, від організаторів – ветеранської організації рятувальників «Тайфун» – завжди багато гарних призів.

Зараз дві школи у місті без директорів. Чому не виправляється ситуація?

Посада – керівника закладу освіти нелегка. А після недавніх змін у законодавстві відповідальності стало ще більше. Тому тягнуть цю непросту ношу, ті хто «запрігся» раніше. На посаду директора ЗОШ №6 конкурс оголошувався тричі, на директора опорного закладу – двічі. 

Чому у вас – то за місце директора «б’ються», як в ЗОШ №5, то немає бажаючих?

Події, які відбувалися навколо ЗОШ №5, вже у минулому. Давайте думати про майбутнє. Об’єктивно ми бачимо, що потенційних кандидатів відлякують обсяги роботи. Існуючий рівень оплати праці не компенсує потенційних втрат  – часу, нервів, здоров’я. Ось у чому головна проблема.

Спілкувався Андрій Міхєєв


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg