Головна arrow Розділи arrow Життя та люди arrow Що ми можемо зробити в Охтирці, аби допомогти врятувати світ
Що ми можемо зробити в Охтирці, аби допомогти врятувати світ Печать
Автор ГородА   
22.11.2021 г.



На Землі накопичилося стільки сміття, що його видно навіть із космосу. Проблема сміття та забруднення повітря, води грунту досягла своєї критичної межі у всьому світі. Що ми можемо зробити в Охтирці? Сортувати, компостувати, переробляти…

СМІТТЯ В ОХТИРЦІ

Люди щодня викидають величезну кількість сміття, хоча більшість відходів можна було б використати вдруге. Повторна переробка принесла б величезну користь навколишньому середовищу, місту, державі, планеті. 

«… Я живу біля Левади. Так щороку по осені вивозять прицепами і листя, і гнилі яблука, і квіти з клумб, також і пластикові бутилки кидають. І, зауважте, не в контейнери. Іноді навіть з мішками кидають, приходиться з мішків іноді витрушувати – хоч перегніє. Не має ніякої культури життя, аби тільки з двору, немає відповідальності. Не працюють відповідні структури, легше всього підняти тариф… А треба наказувати за таке відношення до природи», - Ігор Горбушко на своїй ФБ-сторінці.

І така ситуація по всіх охтирських околицях. Що робити? Довгий час громадські активісти й діти взялися прибирати сміття по тих засмічених місцях Охтирки, і в центрі, і на околицях, і на узліссях… А сміття знову ХТОСЬ звозить і зносить, і накидає. І вже урвався терпець прибирати чиєсь сміття і дітям, і громадським активістам. 

ВТОРИННА ПЕРЕРОБКА 

Та все ж таки щось треба робити. Кожен із нас може дати сміттю нове життя і цим подбати про екологію. Вторинній переробці піддаються такі матеріали як папір, пластик, скло. Органічні відходи широко використовують у сільському господарстві.

ОКСАНА СУСЛОВА, провідна фахівчиня Гетьманського НПП: «Як в океані утворюються пластикові острови? Наприклад, в центрі міста і деінде навколо Охтирки валяються порожні пластикові пляшки, вони потрапляють у Ворсклу, Дніпро, море, а потім в океан. І так з усього світу, з тих країн, де не вирішена проблема із сміттям та його сортуванням.

За Охтиркою росте сміттєзвалище. Сміття розкладається, токсичні речовини потрапляють у грунт, у воду, випаровуються, а ми потім цим дихаємо, споживаємо, хворіємо. Щось треба робити. 

Як зменшити кількість відходів, щоб не забруднювати довкілля?

Щоб привернути увагу учнів, їхніх батьків, педагогів, мешканців громади до глобальної проблеми твердих побутових відходів стартував спільний пізнавально-дослідницький творчий дистанційний проєкт «Даруємо нове життя старим і непотрібним речам». Проєкт реалізується спільно з Гетьманським національним природним парком та освітніми закладами охтирського району. До цієї вкрай потрібної акції долучилися ЗОШ №6, 9, Пологівський НВК, Хухрянська ЗОШ, ОМЦПО – МАН учнівської молоді. Проєкт приурочений до Дня рециклінгу.

В процесі реалізації проєкту ми створили групи, кожна з яких отримала певне завдання: обстеження вулиць свого селища, розповсюдження листівок, створення правил поводження з відходами, зйомка відеоролику «Врятуй світ!», організація віртуальної виставки «Даруємо життя непотрібним речам». 

Результати проєкту довели доцільність проведення спільної роботи. Учні творчо працювали, самостійно та разом з батьками і педагогами. 

Учасники проєкту усвідомлюють, що перетворити все сміття в Україні на творчі об’єкти неможливо. Тому, діти закликають кожного замислитись над необхідністю належної переробки побутових відходів. Адже, коли кожен усвідомить власну відповідальність за екологічну ситуацію в країні, хижацьке забруднення природи зменшиться бодай на трішки.

Даний проєкт був реалізований в дистанційному форматі на уроках трудового навчання, на заняттях гуртків. Вихованці гуртка спортивного туризму (керівник Валентин Сталинський) діляться простими порадами щодо вторинної переробки сміття у фільмі «Врятуй світ!». (Ідея та створення -  Оксана Суслова). Фільм можна подивитися на YouTube-каналі». 



ТАМАРА НАЗАРОВА, керівник гуртка декоративно-ужиткового мистецтва «Чароїт»: «Ми постійно займаємося вторинною переробкою. Все йде в діло: старі вінілові платівки, диски, втулки від скотчів, яєчні лотки, пластикові пляшки, тет-упаковки, металеві бляшанки. Із усього цього можна створити корисні речі: вази, органайзери, картини, скриньки, декоративні прикраси. Із великих пластикових упаковок можна створити іграшку-бельбок, із залишок ниток і клаптів тканини робимо ляльок. Для створення нових речей у нас вирує невичерпна фантазія».

СОРТУЙ СМІТТЯ ПРАВИЛЬНО! 

А поки кожен усвідомить свою відповідальність, діти роблять, що в їхніх силах: збирають батарейки, із непотребу створюють корисні речі, сортують сміття і пропагують турботу про довкілля.

Та все ж діти не можуть переробити все міське сміття на декорації. Терміново треба встановити контейнери для різного сорту побутових відходів..

«Наші люди умудряються смітити скрізь: в центрі міста, в своєму дворі, на цвинтарях. Перед Великодними святами вдалося прибрати стихійне сміттєзвалище на межі Миколаївського цвинтаря та провулку Урожайний. За деякий час трохи далі з’явилося нове сміттєзвалище. А що робиться на Дачному, у дворі багатоповерхівок, біля спортивних та дитячих майданчиків? Жах!» (Тамара Н.)

Оксана Суслова: «Можна сказати, що тенденція щодо сортування сміття в Україні потихеньку поширюється. В деяких містах, і, навіть, селах це роблять. Велику роль відіграє ініціатива активних підприємців-організаторів сміттєсортувально-переробного процесу. 

Яка альтернатива звичайним сміттєвим бакам? Яскравий приклад - в одному із ОСББ міста Херсон створили сортувальний майданчик, на якому встановили 4 бокси для скла, паперу, металу, пет-пляшок. Це світова практика. Відходи не змішуються від самого початку. На смітті ще й гроші можна заробляти. І це + для ОСББ. Крім економічної переваги додається естетичний вигляд і мотивація для мешканців. Ці невеликі кроки покращують екологічну ситуацію та естетичний вигляд міста, і водночас - зменшення платежів за вивіз сміття.

Перші кроки є і в Охтирці. Старшокласники ЗОШ №1, 3, 5 разом з Молодіжним центром зробили красномовні сміттєбаки для скла та пластику. Але в школи їх перевезуть тільки після червоної зони.

ШЛЯХ ДО ЧИСТОЇ ВУЛИЦІ

Наші села також мають проблеми із сміттям та забрудненням навколишнього середовища. Старшокласниці Хухрянської ЗОШ провели дослідження. Валерія Колодко, Яна Шматко, Юлія Колодяжна обстежили вулиці свого селища та виявили, що баки для сміття та контейнери для пластику розташовані тільки в центрі села. Біля приватних будинків – відсутні, тож побутові відходи мешканці вивозять самі. Сортування сміття не передбачено, окрім пластику. Щодо вторинної переробки в Хухрі є позитив. Увагу привертають декоративні вироби із шин, старих велосипедів, клумби та годівнички із пластику, фанери, та інших побутових відходів. Висновок – вторинне використання можливе. 

Щоб привернути увагу до Всесвітнього дня рециклінгу старшокласниці Яна Шматко і Дарія Бондаренко провели інформаційну пропаганду вторинної переробки побутових відходів та розклеїли листівки із закликом «Не сміти!», «Сортуй сміття правильно!».

А далі - справа за дорослими мешканцями міста і села, за керівниками. Сміття - це глобальна проблема і вирішуватись повинна «зверху».

Діти донесли до дорослих актуальність проблеми щодо сміття, його  вторинної переробки та правильного сортування. Діти інформують, говорять про прості правила, а дорослим треба почути заклик і тоді світ стане чистішим. 

Сортувати сміття нескладно – потрібно поступово привчатися це робити.

Валерія Бакуліна

 

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg