Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Субсидії: причини припинення і повернення коштів
Субсидії: причини припинення і повернення коштів Печать
Автор Админ   
12.11.2021 г.



Управління соціального захисту населення Охтирської міської ради вкотре наголошує про відповідальність громадян за подані відомості в заяві, декларації, інших документах, що впливають на встановлення права при призначенні житлової субсидії та на визначення її розміру.

Є випадки, коли заявники не зазначають у декларації сімейний стан, грошові перекази отримані з-за кордону, додатковий дохід від продажу рухомого/ нерухомого майна; здійснення купівлі майна, що перевищує 50 тис. грн.; наявність транспортних засобів, які зареєстровані в установленому порядку і з року випуску яких минуло менше ніж 15 років (крім мопеда, причепа); вклади на депозитних рахунках на суму понад 100 тис. гривень; наявність житлових приміщень (квартири, будинку).

Щомісяця до управління надходить інформація щодо невідповідностей, наданих Міністерством фінансів України за результатами верифікації отримувачів житлових субсидій. Протягом 2020-2021 років по житловим субсидіям надійшло та було опрацьовано майже 11 тисяч рекомендацій. Було виявлено 23 випадки надання громадянами неповної або недостовірної інформації, що призвело до зайво нарахованих житлових субсидій на суму 107,6 тис. грн., із них вже повернуто до державного бюджету 98,1 тис. грн.

Для уникнення порушень, які призводять до припинення надання субсидії або повернення коштів у зв’язку з її неправомірним отриманням, заявникам необхідно вірно вказувати в декларації всіх зареєстрованих та членів їх сім’ї (незалежно від місця реєстрації), не приховувати справжній майновий стан та протягом 30 днів інформувати про виникнення обставин, зокрема щодо:

- придбання майна, товарів, цінних металів, іноземної валюти чи оплати послуг/робіт на суму, що перевищує 50 тис. грн.;

- витрат (продажу) рухомого/нерухомого майна;

- наявності автомобілів, із дати випуску яких минуло менше 15 років;

- наявності у володінні більше ніж одного житлового приміщення;

- вкладів на депозитних рахунках на суму понад 100 тис. грн.;

- перебування за кордоном понад 60 днів;

- заборгованості по сплаті аліментів понад 3 місяці;

- зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні, а орендарям та внутрішньо переміщеним особам – про фактично проживаючих;

- зміни соціального статусу членів сім’ї, складу сім’ї (укладання або розірвання шлюбу, народження, смерть);

- зміни персональних даних.

А ще важливо звернути увагу, що у разі зміни складу зареєстрованих (фактично проживаючих) у житловому приміщенні осіб, складу сім’ї члена домогосподарства, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, отримання одноразового доходу у сумі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, а це станом на 01.11.2021 – 59475,00 грн.     -     подаються нові заява та декларація.

Телефони для консультацій: (05446) 4-15-36 або (095 33 94 609).

З початку року майже 7 тисячам домогосподарств Охтирської міської територіальної громади було призначено житлову субсидію

Управлінням соціального захисту населення Охтирської міської ради продовжується процес оформлення субсидії на опалювальний період 2021-2022 років. Станом на 10 листопада 2021 року отримує субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг 5400 сімей або 28 % від загальної кількості сімей, що проживають у місті. 5208 домогосподарствам, які отримували субсидію в неопалювальному періоді, проведено автоматичний перерахунок.

Мешканці громади подають заяви та документи на призначення субсидії, враховуючи ситуацію з захворюваністю на коронавірус СОVID-19, поштою, або за попереднім записом. Так, за жовтень від громадян, які ще не скористалися своїм правом на призначення субсидії, було прийнято майже 600 заяв. Щомісяця кількість домогосподарств, які отримують цю соціальну допомогу, зростає. Отже процес оформлення субсидії на опалювальний період 2021-2022 років триває.

При розрахунку розміру субсидії за жовтень застосовується умовний опалювальний період з 16 жовтня поточного року.

Нагадуємо, що житлові субсидії починаючи з травня 2021 надаються лише у готівковій формі.

         Звертаємо увагу мешканців Охтирської міської територіальної громади, які отримують таку державну допомогу, що вони зобов’язані повідомити управління соціального захисту населення Охтирської міської ради протягом 30 днів про зміни, які відбулись, наприклад, у складі зареєстрованих у житловому приміщенні людей, їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг.

Записатися завчасно на прийом можна за номерами телефонів : 

                            (05446) 4-15-36    або   095 33 94 609

 

  Управління соціального захисту населення

        Охтирської міської ради

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg