Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Не можеш подолати стихійну торгівлю? Назви це ярмарком!
Не можеш подолати стихійну торгівлю? Назви це ярмарком! Печать
Автор Админ   
07.10.2021 г.



Проект рішення виконкому «Про затвердження порядку організації виставково-ярмаркових заходів на території Охтирської міської територіальної громади» оприлюднили 6 жовтня на сайті міської ради. 

Протягом місяця з дня оприлюднення зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб приймаються розробником проекту регуляторного акту – управлінням фінансів та економіки Охтирської міської ради.

Що цікавого на мій погляд містить даний проект? Надається термін « постійно діючий ярмарок». Забудьте про тлумачення із словників. Якщо дуже потрібно, буде постійно діючим!

Де пропонують узаконити «постійно діючі» ярмарки? Саме там, де «квітне» стихійна торгівля. 

У вихідні, святкові та неробочі дні, у місцях де це не заважає руху пішоходів, з 07.00 годин до 20.00 годин пропонують дозволити торгівлю у наступних місцях :

- пішохідний прохід вулиця Батюка, 36 до перехрестя з провулком Харківським на території прилеглій біля ПС ОСС «Охтирський ринок»;

- пішохідний прохід по провулку Харківський, 2 до перехрестя з вулицею Батюка, 36 на території прилеглій біля ПС ОСС «Охтирський ринок»;

- пішохідний прохід по вулиці Батюка, 9 до перехрестя з вулицею Перемоги,11;

- вулиця Армійська, 1/1а;

- вулиця Незалежності;

- вулиця Паркова.

 

Участь в ярмарку може бути платною або безоплатною. Визначається в рішенні виконкому. За торгове місце площею 2 м2 пропонують оплату 0,4% від мінімальної заробітної плати. Від 6500 грн це 26 гривень.

Кошти мають піти на благоустрій міста. Але є цікавий момент: організатором ярмарка може бути хто завгодно, хто отримає дозвіл від виконкому. Яким чином зароблятиме організатор? Збільшуватиме плату? 

Для чого створювали КП Комунальний ринок?

Повний текст проекту:

 

ОХТИРСЬКА МІСЬКА РАДА

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

Р І Ш Е Н Н Я

 

______________                             м. Охтирка                                     №________

 

Про затвердження порядку організації 

виставково-ярмаркових заходів на 

території Охтирської міської 

територіальної громади

 

Відповідно до підпункту 8 пункту а частини 1 статті 30 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”, Закону України «Про благоустрій населених пунктів», постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2007 № 1065 “Про вдосконалення виставково-ярмаркової діяльності в Україні”, розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.05.2009 № 516-р «Питання проведення продовольчих ярмарків» та з метою забезпечення ефективного розвитку виставково-ярмаркової діяльності на території Охтирської міської територіальної громади, керуючись частиною 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради вирішив:

1. Затвердити Порядок організації проведення виставково-ярмаркових заходів на території Охтирської міської територіальної громади, згідно додатку.

2. Затвердити схему місць розташування учасників Ярмарку (додається).

3. Рекомендувати Охтирському міськрайонному управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області здійснювати заходи з  контролю за додержанням вимог щодо представлення продукції та її відповідності встановленим нормам за місцем проведення ярмарків.

4. Управлінню фінансів та економіки оприлюднити дане рішення на офіційному сайті Охтирської міської ради та в друкованих засобах масової інформації.

5. Це рішення набуває чинності з дня його офіційного оприлюднення в засобах масової інформації.

6. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови Питюкову Н.М.

 

Міський голова                                                                      Павло КУЗЬМЕНКО                   

Керуючий справами 

виконавчого комітету                                                            Володимир ГУЦЬ         

 Додаток 

 до рішення виконавчого комітету 

 ____________№ ___________                                                                                          

 

 

Порядок

організації проведення виставково-ярмаркових заходів на території Охтирської міської територіальної громади 

 

1.Загальні положення

 

1.1. Порядок організації проведення виставково-ярмаркових заходів на території Охтирської міської територіальної громади (далі за текстом - Порядок) розроблено з метою регулювання та координації  діяльності ярмаркових заходів на території міста, визначення вимог до їх організації в інтересах громади міста та суб'єктів господарювання відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2007 №1065 «Про вдосконалення виставково-ярмаркової діяльності в Україні» зі змінами, розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.05.2009 № 516-р «Питання проведення продовольчих ярмарків».

При організації роботи проведення виставково-ярмаркових заходів розпорядник повинен керуватися вимогами чинного законодавства України: Законами України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про захист прав споживачів», Порядком провадження торговельної діяльності та правилами торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 № 833 із змінами та доповненнями, Правилами роботи дрібно роздрібної торговельної мережі, затвердженими наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 08.07.1996 № 369 із змінами і доповненнями, Порядком розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.11 №244, а також іншими нормативно-правовими актами, що регулюють торговельну та ярмаркову  діяльність.

1.2.Порядок встановлює вимоги до організації  та проведення виставково-ярмаркових заходів з урахуванням архітектурних, санітарно-гігієнічних, пожежних, торговельних норм, функціонально-планувальних, історико-культурних чинників та Правил благоустрою території Охтирської міської територіальної громади.

1.3. Дія цього Порядку поширюється на всіх суб’єктів господарювання, громадські об’єднання, установи та фізичних осіб, які з урахуванням вимог чинного законодавства України можуть брати участь у здійсненні  та проведенні виставково-ярмаркових заходів на території Охтирської міської територіальної громади.

1.4. Дія цього Порядку не поширюється на розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, вимоги до розміщення яких визначені наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 № 244 «Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності» та рішенням Охтирської міської ради від 24.12.2013 № 977-МР «Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території м. Охтирка».

1.5.У цьому Порядку терміни вживаються в такому значенні:

1.5.1. Ярмарок - захід, безпосередньо пов'язаний з роздрібною або оптовою торгівлею, що проводиться регулярно в певному місці та у визначений строк.

Ярмарки поділяються на:

1) постійно діючий ярмарок – захід, пов'язаний з торгівлею товарами побутового призначення, сувенірною продукцією, сільськогосподарською продукцією власного виробництва, товарами народних промислів, іншими товарами, а також з проведенням виставки, презентації продукції власного виробництва;

2) регулярні (виїзні) ярмарки – захід, пов'язаний з торгівлею товарами побутового призначення, сувенірною продукцією, іншими товарами, що проводиться у визначений день тижня у визначеному місці;

3) сезонні - проведення яких приурочено до сезонного періоду року (продаж чи виставка);

3) святкові – проведення, яких приурочено до святкових днів; 

4) за видами товарів, що реалізуються на ярмарках – промислові, сільськогосподарські, продовольчі, спеціалізовані, універсальні.

1.5.2. Виставка - захід, пов'язаний з демонстрацією продукції, товарів та послуг, який сприяє просуванню їх на внутрішній та зовнішній ринок з урахуванням його кон'юнктури, створенню умов для проведення ділових переговорів з метою укладання договорів про постачання або протоколів про наміри, утворення спільних підприємств, отримання інвестицій.

1.5.3. Організатор ярмарку – суб’єкт господарювання, громадське об’єднання, установа тощо, що здійснює підготовку та проведення ярмарку, а також залучає учасників ярмарку.

1.5.4. Учасник ярмарку (виставки) - суб'єкт господарської діяльності, фізична або юридична особа, громадянин, якому в установленому порядку надано місце на ярмарку (виставці) і який бере участь в її діяльності шляхом здійснення продажу товарів, надання послуг або в інших формах. 

1.5.5. Торгове місце – торгова площа, відведена (розпорядником) учаснику ярмарку для участі у ярмарку (виставці) з метою здійснення ним діяльності з продажу товарів, виставки (в т.ч. проведення майстер класів), презентації, надання послуг.

1.5.6. Пайова участь (внесок) суб’єктів господарювання або фізичних осіб в утриманні об'єктів благоустрою Охтирської міської територіальної громади

(далі - Пайова участь в утриманні об'єктів благоустрою) - внесок на фінансування заходів з благоустрою Охтирської міської територіальної громади (утримання, ремонт та будівництво об'єктів благоустрою), який сплачують на умовах пайової участі суб’єктів господарювання або фізичних осіб у грошовому виразі (гривнях) без ПДВ.

1.5.7. Чек або квитанція – офіційний документ, що видається на руки особі чи організації,  підтверджує дозвіл на проведення торгівлі в визначений день (дні).

1.6. Розпорядник, що здійснює підготовку та проведення ярмарку, виставки,  визначається рішенням  виконавчого комітету Охтирської міської ради  або розпорядженням міського голови. 

1.7. Суб’єктами ярмарково-виставкової діяльності є організатори, розпорядники та учасники ярмарку (виставки).

1.8. Розпорядник ярмарку, виставки може залучати на договірних засадах інших суб'єктів господарювання до виконання робіт, надання послуг, необхідних для організації та проведення ярмарків чи виставок.

        1.9. Відповідальність за порушення норм чинного законодавства під час здійснення виставково-ярмаркових заходів несе виключно Заявник (суб’єкт торгівлі) та Організатор ярмарку.

1.10. Інші терміни, що не визначені у цьому Порядку, вживаються у значенні, передбаченому чинним законодавством.

1.11. Порядок є обов'язковим для виконання всіма суб'єктами господарювання, незалежно від форм власності, які здійснюють виставково-ярмаркову діяльність на території Охтирської міської територіальної громади.

 

2. Порядок організації та проведення виставково-ярмаркових заходів

 

2.1. Організація проведення ярмарків може здійснюватися за ініціативою виконавчого комітету міської ради, міського голови або за ініціативою суб'єктів господарювання різних форм власності. 

2.2. Проведення ярмарків за ініціативою виконавчого комітету міської ради чи міського голови  здійснюється на підставі рішення виконавчого комітету міської ради або розпорядження міського голови, яким визначаються місце, термін, час та умови організації і проведення виставково-ярмаркових заходів.

2.3. У разі проведення ярмарків за ініціативою суб'єктів господарювання різних форм власності, суб'єкт - організатор заходу надсилає звернення на ім'я міського голови, в якому зазначає мету та вид ярмарку, місце та час проведення ярмарку, повне найменування, адресу місця розташування, організатора проведення заходу, контактні телефони тощо.

Звернення суб'єкта господарювання до міського голови щодо організації ярмарку передається виконавцю, згідно з резолюцією, для підготовки відповідного проекту розпорядження міського голови або листа-відмови у проведенні виставково-ярмаркових заходів.

Підставою для відмови у проведенні виставково-ярмаркового заходу може бути неможливість дотримання вимог визначених цим Порядком та  інших законодавчих підстав.

2.4. На підставі рішення виконавчого комітету міської ради або розпорядження міського голови щодо проведення ярмарку, розпорядник ярмарку:

1) публікує інформацію (оголошення) на офіційному веб-сайті Охтирської міської ради в мережі Інтернет не пізніше, ніж за 5 днів до початку проведення ярмарку, яка повинна включати: місце, дату і термін проведення ярмарку, тип ярмарку, режим роботи ярмарку та іншу необхідну інформацію;

2) проводить роботу щодо залучення учасників ярмарку (виставки);

3) розміщує учасників ярмарку (виставки) відповідно до схеми розміщення (або дислокації) з урахуванням дотримання правил благоустрою, санітарних і ветеринарних правил та норм (додаток до цього Порядку);

4) здійснює заходи щодо взаємодії з органами, що забезпечують охорону громадського порядку, у місці проведення ярмарків (виставок);

5) має право залучати кошти з учасників ярмарку (виставки), для покриття витрат, пов'язаних з організацією та проведенням заходу.

2.5. Учасник ярмарку (виставки), який приймає участь у виставково-ярмарковому заході забезпечує:

1) належний санітарний та протипожежний стан території.

2) наявність документів, що підтверджують якість та безпеку виставленої продукції, та інші документи, передбачені чинним законодавством.

2.6. Джерелами фінансування заходів з організації та проведення ярмарку чи виставки можуть бути: кошти організатора, розпорядника, учасників ярмарку (виставки), спонсорські кошти, передбачені на такі заходи кошти відповідних бюджетів та інші джерела, не заборонені чинним законодавством.

2.7.Фізичні особи можуть здійснювати продаж власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках визначених пп.165.14 п.165.1 статті 165 Податкового кодексу України та предметів побуту.

2.7.1. Ярмаркова торгівля фізичними особами, здійснюється у вихідні, святкові та неробочі дні, у місцях де це не заважає руху пішоходів, з 07.00 годин до 20.00 годин у наступних місцях (додаток до цього Порядку):

- пішохідний прохід вулиця Батюка, 36 до перехрестя з провулком Харківським на території прилеглій біля ПС ОСС «Охтирський ринок»;

- пішохідний прохід по провулку Харківський, 2 до перехрестя з вулицею Батюка, 36 на території прилеглій біля ПС ОСС «Охтирський ринок»;

- пішохідний прохід по вулиці Батюка, 9 до перехрестя з вулицею Перемоги,11;

- вулиця Армійська, 1/1а;

- вулиця Незалежності;

- вулиця Паркова.

Площа території, яку може займати  торгове місце  не може перевищувати 2 кв.м.

 2.8. У рішенні виконавчого комітету або розпорядженні міського голови  визначається, що участь у ярмарку є  безоплатною, або платною на умовах пайової участі суб’єктів господарювання або фізичних осіб в утриманні об’єктів благоустрою у грошовому виразі.

 Плата визначається  в розмірі 0,4 % мінімальної заробітної плати, станом на 01 січня поточного року за торгівельне місце за один визначений календарний день торгівлі на визначеній території  (додаток до цього Порядку). 

    2.9. Дозволити розпоряднику ярмарку застосовувати загальні правила заокруглення при готівкових та безготівкових  розрахунках до гривні.

    2.10. Оплата за провадження ярмаркової торгівлі здійснюється шляхом отримання грошей визначеним розпорядником ярмарку від суб’єктів господарювання та видачі відповідного чеку або квитанції.

    2.11.Кошти отримані на умовах сплати пайової участі суб’єктів господарювання або фізичних осіб за участь в виставково-ярмаркових заходах    

використовуються виключно для фінансування заходів  з утримання об'єктів благоустрою Охтирської міської територіальної громади.

 

3. Відповідальність та контроль

 

4.1. Організатор ярмарку здійснює контроль за дотриманням порядку організації та проведення виставково-ярмаркового заходу.

4.2. Безпосередній контроль та відповідальність за організацію і проведення виставково-ярмаркового заходу несе розпорядник ярмарку.

 

 

 

Керуючий справами 

виконавчого комітету                                                        Володимир ГУЦЬ

 

 

 

 

 

 

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg