Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Важливо arrow За якими критеріями держава призначає субсидії
За якими критеріями держава призначає субсидії Печать
Автор Админ   
05.10.2021 г.



За якими критеріями держава визначає отримувачів субсидії. Пояснення експерта

За кілька тижнів в Україні стартує опалювальний сезон, відтак для багатьох українців все актуальнішим стає питання субсидій. Разом з тим, 200 тисяч охочих отримати від держави допомогу на оплату комунальних послуг вже не пройшли автоматичну верифікацію.

За якими критеріями держава визначає, хто має отримувати субсидії, а хто — ні, та чи призначать автоматично субсидії тим, хто отримував їх минулого року — в ефірі "Українського радіо" розповів директор департаменту соціальної політики Інституту місцевого розвитку Антон Левицький. 

Коли не дають субсидію

Експерт пояснив, що субсидія не призначається:

за наявності депозитних рахунків на суму понад 100 тисяч гривень;

наявності більше одного житлового приміщення (крім тих, які розташовані в сільській місцевості або непідконтрольній території);

при наявності транспортного засобу, з року випуску якого минуло менш як 5 років;

за наявності двох і більше транспортних засобів, з року випуску яких минуло менш як 15 років.

"Запровадження цих чотирьох критеріїв було очевидним, тому що коштів на субсидії не вистачає. Якщо людина достатньо забезпечена, щоб оплачувати послуги, то не обов'язково їй потрібна субсидія", — пояснив фахівець.

Хоча, за словами експерта, деякі критерії викликають сумнів й уряд змінював частину з них: "У першому проєкті обмеження по депозитах складало 50 тисяч гривень, проте й зараз депозит в 100 тисяч викликає сумніви. Тому що наявність майна, автомобілів враховується протягом 12 місяців, а депозит рахують лише на момент звернення".

Аналітик вказує, що якщо Мінфін повідомить, що у когось є депозит сумою понад 100 тисяч гривень, то людина може піти в банк, зняти депозит і принести заяву на субсидію.

"Відтак, страждають банки, тому що люди забирають свої кошти й перекладають їх в склянку банку. Це ризики для людей та негатив для банків", — додав він.

Як отримати субсидію непрацевлаштованим

"Безробітним треба стати на облік в службу зайнятості або працевлаштуватися. Щодо дітей: якщо вони зареєстровані й не проживають в будинку, про це слід вказати в заяві", — підкреслив експерт.

За його словами, Якщо дитина проживає в іншому місті, в неї можуть бути документи, які підтверджують, що вона там проживає і працює, або що вона в іншому місці оплачує комунальні послуги: "Якщо ж документів у вас немає, то орган соціального захисту надішле до вас інспектора, який це перевірить, наприклад, спитавши сусідів. Якщо вони скажуть що дитина з вами не проживає, цього достатньо, щоб призначили субсидію".

Субсидія для тих, у кого член родини їздив на заробітки

Також, як зауважив Левицький, раніше не призначали субсидію особам, член родини яких працював за кордоном, проте з травня це обмеження скасували: "Наприклад, якщо в сім'ї пенсіонерів є син, який працює за кордоном, то раніше така сім'я не мала права на субсидію. Хоча з точки зору нужденності, родина потребувала субсидій, адже держава не може забезпечити їхнього сина роботою".

Пролонгація субсидій

Фахівець зазначив, що субсидія призначається на рік: з травня по жовтень. Водночас в кого субсидія була минулого року, вона автоматично призначалася й на наступний опалювальний період.

Він додав, що в минулому опалювальному сезоні були так звані "грошова" й "безготівкова" субсидії, коли 90% людей отримали "живі" гроші, а частина — в безготівковій формі, коли кошти перераховувалися на Ощадбанк, який сам розраховувався за послуги": "Тепер цієї форми немає і цим людям субсидія автоматично не призначалася, тому що потрібні банківські реквізити, куди перераховувати кошти".

Окремим питанням щодо субсидій аналітик називає ситуації, коли є борг: в таких випадках субсидія може бути призначена.

"В людини є два варіанти: оплатити цей борг або укласти угоду про реструктуризацію. Якщо ж борг накопичився через те, що ви вважаєте, що керівна компанія не виконує своїх функцій, ви маєте вирішувати питання з усім будинком про заміну такої компанії", — наголосив Левицький.

Що відомо

За словами міністерки соціальної політики Марини Лазебної, середній розмір субсидії в опалювальному сезоні у 2021-2022 році складатиме близько дві тисячі гривень. За її словами, уряд планує збільшити програму субсидій у поточному році ще на 12,1 мільярда гривень.

З 1 травня в Україні набули чинності нові правила призначення житлових субсидій. Кабмін ухвалив відповідну постанову 14 квітня. В уряді запевнили, що з травня 100% субсидій будуть виплачуватися "живими грошима".

Кабінет міністрів виділив 30 мільярдів гривень на компенсації теплокомуненерго за різницю в тарифах на житлово-комунальні послуги.

Джерело: suspilne.media 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg