Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Як Свято-Троїцький монастир воює з українцями за українську землю
Як Свято-Троїцький монастир воює з українцями за українську землю Печать
Автор Админ   
19.09.2021 г.



Вже 14 років відбуваються ці події в с.Чернеччина Охтирського району Сумської області

У 2002 році був укладений Договір між Свято-Троїцьким монастирем (УПЦ Московський патріархат) та Охтирською РДА на користування 29 га землі. Термін договору 49 років. Плата за користування 712 грн. на рік.

На фото перша сторінка договору та план до нього.



Фото договору 



План на 29 га

2007 рік. М.А. Круговий, О.М. Єрмаков, Н.С. Юр’єва отримують від Охтирської РДА дозвіл на розробку проектів землеустрою під об’єктами приватної власності та ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Монастир називає себе правонаступником ліквідованого в 1922 році Охтирського Свято-Троїцького чоловічого монастиря, а також всіх земель, що належали тому, (В Україні закону щодо такого правонаступництва не існує!), та оскаржує розпорядження РДА в суді.

Вищий адміністративний суд скасував розпорядження РДА, але не тому, що монастир має історичне право на землю. Суду не сподобалось формулювання  «ведення товарного сільськогосподарського виробництва». 

Посилання на рішення адмінсуду: https://reyestr.court.gov.ua/Review/35506791

От навіщо українцям на своїй землі щось виробляти, правда? А от монастирю, що належить до московського патріархату, 10 га більш потрібні. 

І от монастир отримує дозвіл на виготовлення проекту землеустрою на 10 га. Підприємці ж не тільки не могли оформити землю навіть під будівлями і спорудами, а ще й дехто отримав приписи, що забороняли ремонтувати, добудовувати об’єкти своєї нерухомості.

Розпорядженням голови РДА № 417-ОД  в 2015 році був затверджений детальний план території земельної ділянки Охтирському монастирю для будівництва та обслуговування культових та інших будівель в постійне користування. 

За розпорядженням ОДА проект детального плану був винесений на громадські обговорення, та надійшли заперечення від власників нерухомості. План не був погоджений 



На території, на яку претендує монастир, є навіть житловий будинок.

 

Хазяйка обробляє город, держить козу. 

Є ангар, що руйнується без можливості ремонту, але його можна відновити. 



Вид фронтальний. 



Цей же ангар з іншого боку 



Є ферма (ФГ ДІО) 



Житловий будинок Кругового М.А. та нежитлова будівля для господарської діяльності 



Нежитлова будівля (корівник) належить Єрмакову О.М.



Нежитлова будівля (корівник) Єрмакова О.М. з іншого боку

І ось вже на засіданні  сьомої сесії Чернеччинської ОТГ в липні 2021 року був наданий дозвіл на розробку проекту землеустрою на чотири угіддя для власників нерухомості   приблизно на 7 гектарів. 



Під тиском на депутатів  Чернеччинської громади питання затвердження проектів землеустрою для власників нерухомого майна були зняті з порядку денного наступної сесії.

Депутати запропонували монастирю провести перемови з власниками. Але монастир не збирається пропонувати відшкодування вартості майна. Московська церква хоче забрати цю землю в пожертву, бо вважає її своєю. 

На цій землі ніби збираються звести паломницький комплекс, господарську зону та облаштувати церковний табір для дітей.

Монастир претендує розширити свої землі на 10 га (на малюнку обведено червоним), але насправді ця ділянка значно більша. 

На землю поруч з територією під будівлями приватної власності (обведене  червоним мінус зелене) надавали заяви учасники АТО і отримали відкоша.

Для українців -власників будівель та захисників цієї ж землі у влади дуля в кармані. Тоді як монастирю, що належить патріархату країни-агресора, хочуть до 30 га додати ще 10 «на святе».

Дуже прикро забувати про святість захисту рідної землі і підтримувати підпорядковані Москві установи. 

Розказують, що монастир потребує землі для розширення господарської діяльності: утримують корів, виробляють свій сир. Тільки через огорожу і зарослі бур’янів корів не видно.   

 

Монахи ретельно охороняють від всіх територію, що вважають своєю. 

Приватизована дорога на гору до монастиря, на ній влаштований шлагбаум. Розказують, що ведеться відеоспостереження. 

В червні 2018 року на околицях Більського городища співробітники заповідника знімали місцеві краєвиди. Зокрема, і поряд з Охтирським Свято-Троїцьким монастирем УПЦ МП. 

Монахи, невдоволені зйомкою, зламали їм дрон DJI Phantom 4 Pro. Що приховують божі люди?. На треку польоту було чітко видно, що квадрокоптер не залітав на територію храму. 

На останній сесії Чернеччинської ради депутати виявили бажання розібратись з питанням, хто має законно отримати  цю землю: власники будівель  колишнього колгоспу , які користуються нею вже більше 10 років чи монастир, який уже має 29 га на горі і навколо неї.

Проте не варто забувати про Земельний кодекс України, зокрема стаття 120 пункт 2 ( Якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.) 

Сподіваємось, що  матеріал Охтирського порталу , який посилається на документи і факти, допоможе депутатам прийняти справедливо законне рішення та закінчити баталії, які тривають 14 років.


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg