Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Українцям знову відключатимуть світло і воду за борги
Українцям знову відключатимуть світло і воду за борги Печать
Автор Админ   
06.09.2021 г.



Верховна Рада скасувала мораторій на відключення споживачів від комунальних послуг за борги, незважаючи на те, що карантинні обмеження, викликані пандемією COVID-19, на час якої був введений мораторій, залишаються. 

В Україні набрав чинності закон, який припиняє дію мораторію на відключення боржників від житлово-комунальних послуг. Відтепер постачальники таких послуг знову мають право позбавляти злісних неплатників можливості користуватися електрикою, газом, водою та іншими необхідними для життя ресурсами.

Цей мораторій було впроваджено в березні 2020 року законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)". В прикінцевих положеннях до цього закону містилося декілька норм, що забороняли відключення, виселення боржників та інші примусові дії щодо них на весь період карантину та обмежувальних заходів і ще протягом 30 днів після їх закінчення.

Очевидно законодавці і уряд розраховували на те, що вся боротьба з коронавірусом обмежиться місячним локдауном. Проте з того часу обмежувальні заходи не припинялися ні на день, і, відповідно, мораторій діяв протягом майже півтора роки. Кінець кінцем, влада дійшла висновку, що його треба припиняти, оскільки кінця епідемії не видно, і мораторій, впроваджений за надзвичайних обставин, може стати постійно діючим.

Зроблено це було в доволі звичайний для нинішньої монобільшості спосіб: норму про скасування мораторію вставили в законопроект, який до даного питання не мав ніякого стосунку.

Йдеться про закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж", підписаний президентом 20 серпня, який містить значну кількість доволі прогресивних норм, які мають полегшити бізнесу доступ до енергомереж. Але одна з його статей також говорить про вилучення зі згаданого вище документу норми про заборону відключення споживачів на весь період карантину. Цю норму замінено іншою, згідно з якою відключати боржників заборонено тільки тоді, коли в даному регіоні встановлено "червоний рівень" епідемічної небезпеки та ще протягом 30 днів після його скасування.

А оскільки "червоного рівня" сьогодні немає в жодному регіоні України, постачальники вже з 20 серпня, коли закон вступив в силу, отримали можливість відключати неплатників на всій території країни.

Джерело: "Апостроф"


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg