Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Підприємство, що спалювало небезпечні медичні відходи в Сумах, відбулось 17 тис. грн штрафу
Підприємство, що спалювало небезпечні медичні відходи в Сумах, відбулось 17 тис. грн штрафу Печать
Автор Админ   
11.08.2021 г.



Зарічним районним судом визнано винним за ч.1 ст. 325 КК України заступника директора ТОВ, яке без ліцензії займалось утилізацією медичних відходів в м.Суми, та призначено покарання у вигляді штрафу в розмірі 17 000 грн. 

За матеріалами справи, обвинувачений, діючи без ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами, на території орендованих нежитлових приміщень в м Суми зберігав і спалював небезпечні медичні відходи, в тому числі використані шприци, голки, крапельниці, пробірки, використані тести на COVID-19. Допущені обвинуваченим порушення могли спричинити поширення інфекційних захворювань і несуть потенційний ризик для здоров'я і життя людей.

Питання утилізації медичних відходів, що завозяться в Суми з усієї України, обговорювали в Сумській ОДА. «Вся область збирає кошти на розбудову, ремонт онкологічного диспансеру в Сумах, на лінійний прискорювач, а ми допускаємо до того, що жителі Сумщини травляться ртуттю, формальдегідами. Це – катастрофа!»

Із цього голова ОДА Дмитро Живицький розпочав розгляд питання щодо утилізації медичних відходів, які наприкінці минулого року стали завозити в Старе Село Нижньосироватської територіальної громади, а нині вже везуть до обласного центру – на вул. Харківську, 122, та вул. Прикордонну, 1. Відходи звозять, пластик відбирають і здають на вторсировину, а медичний непотріб спалюють просто неба. Відтак повітря забруднюється парами ртуті, формальдегідів, відходів тестів на ковід, люмінесцентних ламп тощо. І екологічні показники від цих парів перевищують норму.

«Маємо таку собі повільну екологічну катастрофу, - каже голова Сумської обласної ради Віктор Федорченко. -  Фірма «Сумиполімербуд», яка не має ліцензії на утилізацію медичних відходів, організувала незаконну схему із заробітків у мільйони гривень і її абсолютно не цікавить здоров’я наших громадян. Були відкриті вже три кримінальні провадження і заступника керівника фірми оштрафували по одній із них на 17 тисяч грн. Але це – крапля в морі у порівнянні з тими мільйонами, які вони заробляють. Тож вони не лише продовжують завозити відходи на територію області, а ще й розширюються. І у них вистачає совісті надсилати листи до депутатського корпусу, аби ми з обласного бюджету виділили 3 млн грн на утилізацію непотребу!».

Керівник облдержадміністрації попросив у якнайближчий час надати йому покроковий алгоритм, яка служба чим має займатися. «Наша задача – уберегти жителів від небезпечних речовин. І ми з вами зробимо це», - наголосив Живицький.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg